Ezért étkezzen együtt a család

Sokkal nagyobb jelentősége van a családi ebédeknek, vacsorának, mint azt sokan gondolnák. A HáziPatika.com írt az egyik cikkében arról, milyen felnőtt kori betegségek, rossz táplálkozási sémák kialakulása előzhető meg azzal, ha a szülők rendszeresen együtt étkeznek a gyerekekkel.

Olvasható, hogy azoknál a gyerekeknél, akik a családjukkal esznek, alacsonyabb a későbbi elhízás esélye. Náluk gyorsabb a szellemi fejlődés. Ez hat az iskolai teljesítményükre és a viselkedésükre is. A HáziPatika oldalán írják: egy közös vacsora alkalmas például arra, hogy a szülők példát mutassanak a gyerekeknek a helyes táplálkozást illetően. A családjukkal étkező gyerekek például több gyümölcsöt és zöldséget esznek és elegendő tejterméket is fogyasztanak.

Ugyanakkor azok a gyermekek, akik a családdal együtt esznek, kevésbé hajlamosak az elhízásra. Az együtt elfogyasztott vacsorák során ugyanis többször kerül kalóriadús, tápláló étel az asztalra, mint olyan, ami csak hizlal.

De ne felejtsük el a pszichológiai hatást sem! A gyerekek ugyanis ilyenkor nyíltabban beszélgetnek a szüleikkel, ezáltal alakul a pozitív önkép, nő az önbecsülés. És rengeteg közös élménnyel is gazdagodnak – főleg, ha már az ételek előkészítésében is részt vehetnek. Ami végső soron szintén az egészséges fejlődésüket szolgálja. Ahogy az is, hogy megtanulhatják, miként kell viselkedni az asztalnál, helyesen elfogyasztani egyes ételeket.

De a családi vacsoráknak, ebédeknek nem csak a gyermekekre nézve van nagy jelentősége. A beszámolók szerint a szülők számára is kiemelten pozitív része a napnak a közös étkezés.

 

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.