Ezért nem kívánod a nehezebb ételeket a kánikulában

Újra jön a kánikula, a hétvégén megint jóval 30 fok fölött lesz a hőmérséklet. Sokaknál ilyenkor nehezen megy le bármilyen étel. Van, hogy egyáltalán semmit nem kívánunk. Nézd meg, mi lehet ennek az oka és olvasd el azt is, milyen ételek hozhatják meg Neked is az étvágyadat a nyári melegben.

A kánikulában a megnövekdett külső hőmérséklet miatta a szervezetnek nincs szüksége annyi táplálékra a hőmérséklet fenntartásához. Hidegben ezért jobban fogy az étel. Nyáron viszont inkább csak laza ételeket ennénk. Az origo.hu közölt egy tanulmányt. Eszerint a tápanyagbevitel megemeli a testhőmérsékletet, ezért természetes dolog, hogy a szervezetünk nem akar saját maga ellen dolgozni. Egy példát is közölnek a cikkben: ha valaki marhahússal és paradicsommal zabálja tele magát, akkor az étkezés után még egy órával is melegebb lesz a bőre 2 Celsius-fokkal.

Ezért természetes dolog, hogy a nyári melegben többnyire könnyedebb ételekre vágyunk. Szívesen eszünk például hideg gyümölcsleveseket vagy zöldséges finomságokat. A zsíros ételek ilyenkor nem tűnnek jó választásnak. Inkább könnyű húsokból készítsünk salátát. Grillezzünk csirkét és azt is olyan zöldségekkel dobjuk fel, amiknek nagy a víztartalma. Jól fog esni.

salatakicsi

Egy igazán remek nyári Omlett étel

De azért abba a hibába se essünk, hogy nulla energiatartalmú ételekkel vágunk bele a nyári programokba. A meleg napokon egyél tésztás megoldásokat is, a lasagne, a spagetti jó választás lehet. Egy kis darált hússal, frissítő fűszerekkel szuper. A kánikula idején a húsok közül a roston sült szűzpecsenye is remek választás lehet.

Ha tehetjük, friss gyümölcsből készült hűsítő italokat igyunk az ételek mellé. A kávé, az alkohol ilyenkor csak ront a helyzeten.

 

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.