Farsangi szalagos fánk – készítsd el otthon!

A szalagos fánk titka a tészta és a megfelelő sütésen múlik. Mutatjuk a receptet:

Hozzávalók:

A TÉSZTÁHOZ

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só

A tetejére porcukrot, vagy lekvárt is tehetsz!

Előkészületek: 45 perc 

Kelesztési idő: 1 óra

Elkészítési idő: 20-30 perc

ELKÉSZÍTÉS

A langyos tejhez adj hozzá egy evőkanál cukrot, majd az élesztőt morzsold bele. Futtasd fel. Ez akkor lesz jó, amikor már jól megemelkedett. Egy tálba szitáld bele a lisztet, majd add hozzá a megkelt élesztőt, a sót, a maradék cukrot illetve a tejet. Ezután jöhet a vaj és a tojássárgája. Dagassz belőle rugalmas tésztát, ezután egy órán át hagyd kelni.

A tészta akkor lesz jó, ha a kétszeresére növekedett. Enyhén lisztezett felületre borítsd ki és ujjnyi vastagságúra nyújtsd. Pogácsaszaggatóval, vagy pohárral szúrd ki a formákat. A fánkok forró olajba süsd ki. Ezekre figyelj: bő, forró olajban, közepes lángon és fedő alatt süsd ki! Akkor fordíts a fánkokon, amikor az egyik felük már aranybarna, vedd le a tetőt, fordítsd meg és süsd tovább fedő nélkül.

Vedd ki az olajból és papírtörlőn csepegtesd le. Ízlés szerint porcukorral, vagy lekvárral tálald.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.