Forró finomságok télre – ezeket az ételeket fogyaszd

Hideg téli napokon jólesik egy kis felmelegedés a testnek. Vannak olyan ételek, amelyek a télre és a hűvös időre kifejezetten jól esnek a szervezetünknek. Ezek mellett ilyenkor a vitaminpótlásra is különösen oda kell figyelni, így összeállításunkba csupa olyan finomságot hoztunk, amelyek nem csak hogy felmelegítenek, de egészségesek is!

Meleg palacsinta a hideg télre

Legjobb ételek télre

Finomság ételek a hideg télre

Télen nem szívesen fogyasztunk fagylaltot, vagy hideg görögdinnyét. Ösztönösen ilyenkor a meleg ételeket kedveljük jobban. A hideg idő miatt sokat fázunk, ilyenkor a szervezetünknek szüksége van meleg ételekre, amik táplálóak, ezzel tudja ellensúlyozni belülről a kinti hideget.

Meleg reggelik

A finom meleg ágyból nem mindenki pattan ki szívesen. Azonban ha egy forró teával és meleg étellel indítod a napodat, sokkal egyszerűbb lesz a reggeli rutin is. Ezeket az ételeket ajánljuk Neked a téli hidegre:

  • Zabpehely, kása több variációban, melegen – fogyassz hozzá friss gyümölcsöket
  • Smarni – fogyaszd gyümölcslekvárral
  • Melegszendvics – készíts mellé egy kis friss salátát
  • Meleg pékárúk – fogyassz utána egy gyümölcsöt
  • Tükörtojás, rántotta, omlett – ha elkészíted használj több zöldséget és fűszereket is
  • Palacsinta – fogyaszd friss gyümölcsökkel, vagy készíts sós palacsintát zöldséges krémmel

Melengető ételek ebédre

Főétkezéskor általában mindig meleg ételt fogyasztunk, de vannak olyan ételek, amelyek jobban esnek a hideg időben, mint máskor. Ilyenek például a forró krémlevesek, a húsleves, csontleves, raguk. Bátran egyél ilyenkor csípősebb ételeket is, hiszen ezek is “befűtenek”.

Próbáld ki ezeket a fogásokat ebédre:

Az egyes ételek mellé érdemes valamilyen savanyúságot, vagy salátát is fogyasztanod.

Vacsorára egy kis könnyed melegség

Fontos, hogy télen sem kell túlzásba esni az ételmennyiséggel. Tévhit ugyanis, hogy ilyenkor nehezebb ételeket és többet kellene fogyasztani. Egy kis leves, egy kis saláta, vagy gyümölcskoktél is megfelelő egy finom forró teával. Ha mégis valami tartalmasabbra vágynál, ezeket próbáld ki:

 

A meleg ételek fogyasztásával nem csak a szervezeted melegszik át, de a hangulatodnak is jót tesz. Az ételek mellett fogyassz ilyenkor meleg italokat is. Lehet az tea, kávé vagy akár kakaó is. Ha pedig a betegséget is el szeretnéd kerülni, érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek erősítik az immunrendszered.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.