Halat vásároltál már karácsonyra? Erre figyelj, így ellenőrizheted a frissességét

A hal különösen kényes élelmiszer. Nem árt ügyelni arra, hogy frissen vásároljuk. Sokan azonban nem tudják, mit kell ellenőrizni. Mutatjuk.

Tudni kell, hogy a halak víztartalma magas és a tároláskor ez rohamosan csökken. A halhús frissessége ennek következtében rendkívül jól észlelhető. Ha friss a hal, akkor nyomásra rugalmas a teste. Visszaáll az eredeti állapotba. Illata “halas”. Nem pedig szúrós, kellemetlen.

pisztráng
A kapjra.hu oldalon megjelent tanácsok közt olvashatjuk, hogy az egész, nem bontott hal esetében a halak felszíne friss, a szem természetesen duzzadt, élőnek tűnő, csillog, a kopoltyúk élénkvörösek. A beesett, sápadt szem és a matt kopoltyú legyen gyanús jel! Az ilyen hal már nem friss.

 

Ebből tudjuk, hogy a halhús öreg

 
Fej nélküli hal esetében a bőr frissen nyálkás. Ha a bőr már nem nyálkás, a halhús öreg, azt semmiképpen ne vegyük meg! A bőr nélküli haltörzs vagy filé a tárolás során nagyon gyorsan veszít a víztartalmából, ezért rövid idő alatt rugalmatlan, kiszáradt, fakó lesz.

 
Legyünk tehát körültekintők a vásárláskor!

 

omlett_FB_poszt_800x600px

Halas karácsonyi ételek az Omlettben is rendelhetők, és halászlé is kérhető nálunk. Szombathelyen az étteremben megrendelt ételeket házhoz is visszük. A részleteket a mellékelt képen.

 

 

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.