Honnan is származik a Ceasar-saláta elnevezés?

Nem, nem római, igaz, az íze császári, de nem a császár kedvenc étele volt, fiatalabb étel annál a kornál.

Nos, ezen finom és egészséges étel megalkotója Ceasar Cardini olasz származású, de Amerikában letelepedő séf, hoteltulajdonos volt. Két testvérével együtt az Egyesült Államokba vándorolva ültették át az olasz konyha jegyeit, később Mexikóban, Tijuanában nyitották meg éttermüket.

 
Ceasar Cardini gasztronómiai tanulmányait Olaszországban szerezte, és a késői 20-as években költözött Sacramento-ba, majd pedig San Diego-ban kapcsolódott be az éttermi életbe. Ugyanebben az időben a Tijuana-i étterem üzleti tevékenységét is segítette.

 
Salátájának elterjedése és megalkotása az 1929-es évekre tehető, amikor is éttermét a szállodanegyed környékére költöztette, és így a hollywoodi és más hírességek körében nagy sikerrel tudta elterjeszteni ezt a különleges ízű, könnyed ételt. Sok legenda létezik a saláta születésével kapcsolatban, azonban nagy viszonylatban elmondható, hogy szükség szülte salátáról lehet szó – alapanyagait tekintve.

 
Nézzük, miből áll az eredeti saláta:

 
Eredetileg a hozzávalók: római saláta, extra szűz olívaolajon pirított kenyér-kockák, tojás, szardella, parmezánsajt, Worcestershire-szósz, dijoni mustár, citromlé, fokhagyma, bors. A salátához kínált öntetet pedig vinaigrette-öntetként ismeri az egész világ.

 
A híres séf 1935-ben a feleségével és a lányával Los Angelesbe költözött, ahol összpontosított gyártásra törekedett, és védjeggyel kezdte el gyártani egyedi salátaöntetét. 1956 novemberében halt meg Los Angeles-ben, a családi vállalkozást pedig a lánya vitte tovább, később a céget eladták, és a saláta dressinget rengeteg variációban fejlesztették tovább és forgalmazták.

 
Manapság az étlapokon nagyon sokszor találkozhatunk a rendkívül közkedvelté vált Ceasar-saláta névvel. Népszerűségét támasztja alá az is, hogy a Jazz Chicken salátái közül ez a legkedveltebb. Nézze meg, még milyen salátákat rendelhet tőlünk.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.