Húsmentes nap a Földünkért

A “húsmentes nap” elnevezésű mozgalom manapság egyre népszerűbb és egyre többen csatlakoznak hozzá. Na nem azért, mert ez most annyira divatos, hanem mert ezzel a lépéssel rengeteget tehetünk az egészségünkért és nem utolsó sorban a Földünkért. 
Ha Neked is fontos a környezeted, mindenképpen olvasd el a cikket.

Húsmentesen is lehet finomakat enni.

Általában minden nap fogyasztunk húst valamilyen formában. Mivel a szervezetünknek nincs szüksége ennyi húsra, ez inkább már csak megszokás. Reggelire a felvágott, ebédre a hús valami körettel, esetleg némi zöldség aztán vacsorára ismét hús. A megszokásról nem lehetetlen áttérni, de érdemes tudatosan, előre tervezve csinálni, hiszen a szervezetünk megfelelő működéséhez tisztában kell lennünk azzal, hogy mire is van szükségünk.


Nem kell lemondani róla teljesen

Nem azt mondjuk, hogy akkor holnaptól egyáltalán ne egyél húst. Egy húsmentes (vegán, vagy vegetáriánus) étrend kialakítása hosszas tervezést igényel. Nagyon sok olyan tápanyagot és vitamint kell pótolni más élelmiszerekkel, amik a hús- és tejtermékekkel kerülnek a szervezetünkbe. Ha ezek nincsenek megfelelően pótolva, komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet az étrend változás. 
Mivel a szervezetünknek elég lenne valójában hetente 3 nap, amikor húst fogyasztunk, ezért ha csak egy-egy nap mondunk nemet az állati eredetű ételekre, már elmondhatjuk magunkról, hogy tettünk valamit a környezetünkért, Földünkért.

 

Kevesebb hús egészségesebb szervezet

Ha a húst okosan cseréljük le növényi alapú ételekre, sokkal több energiánk lesz, kevésbé leszünk fáradtak és még az emésztésünk is jobb lesz. A növényi alapú ételek elfogyasztása után a jól ismert “kajakóma” sem fog beütni egy-egy laktatóbb ebéd után.

Laktató ebéd húsmentesen is

 

A húsmentes nap a környezetünknek is jó

Bizony, nem csak a testednek és szervezetednek, de a környezetünknek is nagyon jót tesz, ha egy-egy napra elhagyjuk a húst az étkezéseinkből.
Tudtad, hogy az állattenyésztéshez sokkal több vízre van szükség, mint amennyit a mezőgazdaságban használnak fel? A hús előállításához továbbá nem kevés szén-dioxidra is szükség van, így valóban fontos, hogy elgondolkodjunk azon, hogy mennyi húst fogyasztunk.


Ha kipróbálnád milyen is egy-egy nap, amikor kihagyod a húst az étkezésből, remek alkalom erre az éttermünk vegán fogása, amit minden héten kedden kérhetsz.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.