Így válassz halat az ünnepi menühöz – mutatunk néhány trükköt

Ötször annyi halat eszünk idén mint tavaly. Egy éve egy kilogramm volt az átlag, most 5 kilogramm. A nagy halvásárlási “roham” még csak most következeik. Ennek okán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hívta fel a figyelmet a halvásárlás íratlan szabályaira.

 

Közölték, teljesen biztonságos az akváriumban lévő halak vásárlása. Arra azonban figyelni kell, hogy nagyobb sérülés ne legyen a halon. A kisebb pikkelyhiányok általában nem utalnak problémára. Ha nem élő halat választunk a karácsonyi menühöz célszerű a kopoltyúját megvizsgálni. Ha ez fehéres már, akkor jobb ha nem vesszük meg. Kezdetben a színe vöröses, az idő előre haladtával veszít a színéből. A halszeletek esetében csak azt vegyük meg, amelyik felülete szép fényes. Az opálos színűt inkább hagyjuk.

 
Szakértők még egy trükköt elárultak: “ha egy ponton benyomjuk a hal húsát és gyorsan visszanyeri az alakját, friss áruval van dolgunk, ha viszont ott marad az ujjlenyomatunk, akkor már ott lehet a jószág egy ideje a pulton” – árulta el Dr. Urbányi Béla.

 

 

Amennyiben mindezekkel nem szeretne bajlódni, inkább biztosra menne, rendelje házhoz Szombathelyen az ünnepi fogásokat!

 

facebook01

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.