Ilyen lesz az ünnepi asztal a legtöbb helyen

Nagy karácsonyi kutatást végzet a NoSalty, 5 ezer olvasó válaszolta meg az ünnepi étkezési szokásokról feltett kérdéseket. Kiderült, milyen ételek kerülnek az asztalra és az is, hogy mennyit költünk, költöttünk átlagosan.

A felmérés eredményeiből megtudtuk, hogy az átlagos magyar ünnepi asztal köré 5-7 tagú család ül, hogy a menüt túlnyomórészt a nők, férfiak segítsége nélkül készítik el (63 százalék), s hogy annak kiválasztásában még mindig a hagyományoké a főszerep (74 százalék). A karácsonyi menü elkészítésére a válaszadók mintegy 70 százaléka kevesebb, mint 20 ezer forintot költ.

 
Arra a kérdésre, hogy mi a fő szempont a karácsonyi menü megtervezésekor, a válaszadók 74 százaléka emeli ki a családi hagyományokat, s csupán 5 százalék hivatkozik arra, hmiszerint a legfontosabb szempont, hogy ilyenkor is egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Kiderült, hogy a romantikus nagy családi összejövetelek nálunk úgy tűnik, ritkaságszámba mennek, hiszen 10 fő fölötti létszámról a válaszadók mindössze 6,9 százaléka vallott – a felmérés eredményeit az elelmiszer.hu oldalon olvastuk.

 

Öt-kilenc órán át készülődünk és 20 ezer forint alatt költünk

 

A válaszadók többségének (55 százalék) összesen 5-9 órás munkát jelent a karácsonyi sütés-főzés, 10 óránál többet a válaszadók 29 százaléka tölt a konyhában. Érdekes adalék a karácsonyi menüre fordított összegek tekintetében, hogy a válaszadók mintegy 70 százaléka saját bevallása szerint 20 ezer forintnál kevesebbet költ az ünnepi vacsorára, 23 százalékuk ebből 5 ezer és 10 ezer forint között készíti el a menüt.

 

omlett_FB_poszt_800x600px

 

A válaszadók 78 százalékának asztalán szerepelnek halételek, húsételek, így csirke 35 százaléknál, sertés 32 százaléknék. Ezeket követi a sorban a pulyka és a kacsa. A háztartások 48 százalékában készül otthon a legnépszerűbb karácsonyi sütemény, a bejgli, a TOP3-ban szerepel még a mézeskalács és a zserbó. Az ünnepi asztal kedvelt más édességei: mézes krémes, hókifli, kókuszos süti és a keksztekercs.

 

 

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.