Karácsonyra hangolódunk 3. rész – Karácsonyi ételek a világban

Karácsonyi ételek a világban – ezeket fogyasztják az ünnepi asztalnál különböző országokban.

Karácsonyi teríték

Karácsonyi menü – Vajon mi kerül az asztalra?

Cikksorozatunk 3. részében elkalauzolunk a világ más részeire és bemutatjuk, hogy milyen ételekkel ünneplik a karácsonyt. A karácsonyi ételek minden országban eltérőek, de vannak olyan ételek, amik máshol is hagyományos karácsonyi fogásnak számítanak. Ha érdekel különböző országok ünnepi fogásai, olvasd el cikkünket.

 

Karácsonyi ételek hazánkban

Magyarországon az abszolút ünnepi étel a hal és az egyéb halas ételek. Hogy miért éppen halat eszünk ilyenkor, ennek több oka is van. Emellett találhatunk még az ünnepi asztalon töltött káposztát, majonézes krumplisalátát, kocsonyát, pulykát. Desszertek között a mákos és diós finomságok a népszerűek mint például a bejgli, vagy a zserbó.

Csehország

A cseh ünnepi asztal egészen hasonló a mienkéhez. Halat és krumplisalátát előszeretettel fogyasztanak a böjthöz kötve. Emellett még hallevest is készítenek, ami nem egészen ugyan az, mint a mi halászlevünk.

Franciaország

A franciák egészen nagy lakomát csapnak ilyenkor. Az osztrigák, sajtok mellett rengeteg gyümölcs és desszert található az asztalon.

Olaszország

A hal itt is hatalmas szerepet tölt be a karácsonyi ételek között. Ilyenkor általában csak halat, vagy kagylót fogyasztanak

Anglia

A britek asztalán megtalálható a sült pulyka, sült krumpli, áfonya mártás. Tipikus karácsonyi étel a Yorkshire pudding, ami egy sós tésztaétel.

Lengyelország

A lengyelek sem aprózzák el a dolgot, ugyanis összesen 12 fogás kerül az asztalra. Céklalevest, halakat és mákos desszerteket szolgálnak fel.

Ausztrália

Mivel az ausztráloknál karácsonykor meglehetősen meleg van, így ők barbecue partit tartanak és a szabadban ünnepelnek. Mivel nagy a hőség, így főleg könnyű ételeket fogyasztanak, mint például a grillezett húsok, halak és zöldségek.

Japán

Az egyik leghíresebb japán karácsonyi finomság a Kurisumasu keeki, azaz a karácsonyi torta. Ez a hagyományos édesség vaníliás piskótából és tejszínhabból áll, amit eperrel és csokoládéval díszítenek.

Amerika

A hálaadási ünnephez hasonlóan előszeretettel kerül az asztalra pulyka, különböző öntetekkel és szószokkal. Desszertnek almás, sütötökös pitéket készítenek. A tojáslikőr közkedvelt ital a karácsonyi asztalnál.

 

Ha kíváncsi vagy további országok karácsonyi ételeire ITT találsz még pár érdekességet.

 

Nálatok mi kerül az ünnepi asztalra?

Ha nem bajlódnál a sütéssel, főzéssel éttermünkből megrendelheted a teljes karácsonyi menüsort.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.