Karácsonykor többet, amúgy éves szinten kevés halat eszünk – az uniós fogyasztáshoz képest itt tartunk

Kevés halat eszünk. Ennek is az egyharmada az ünnepekkor kerül az asztalra. Nagyjából fejenként négy kilogramm halat eszünk évente, ami a húsfogyasztás 4-5 százaléka. Az EU-ban évente átlagosan 18 kilogrammot esznek fejenként. Ehhez képest igen el vagyunk maradva. Szakértők szerint azért javul a helyzet, 10-12 éven belül elérhetjük az évi 10 kilogrammot.

 

Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója a távirati irodának elmondta: az ünnepekkor főként pontyot vesznek – ami az összmennyiség mintegy kétharmadát jelenti -, de nagyon népszerűek a ragadozó halak, például a süllő, a pisztráng, harcsa, sőt barramundi is.

 
Karácsonykor sokan halat esznek, de a pulyka és a kacsa is egyre népszerűbb. Nálunk ezeket beszerezheti. A legtöbb családnál azért a hagyományos rántott hús sem maradhat ki az ünnepi menüből. Az erről szóló korábbi bejegyzésünk itt olvasható.

 
Halas ételeket és más, nálunk, az Omlettben megrendelt ünnepi menüt karácsonykor házhoz is szállítunk. A rendelését akár online is fogadjuk.
De az étteremben étlapról is választhatók halas fogásokat. A megújult étlapunkon ezek szerepelnek:

 
Halak, tengeri herkentyűk:

 
Pisztráng roston: 1.650,-
Pisztráng rántva: 1.750,-
Halfilé magvas bundában: 1.010,-
Halfilé roston sütve, salátaágyon: 1.310,-
Fogasfilé rántva: 1.480,-
Fogasfilé kapros vargányamártással: 1.680,-
Fogas roston, grillezett zöldségekkel: 1.780,-
Spagetti a tenger gyümölcsei: 1.490,-

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.