Karácsonyra hangolódunk – karácsonyi hagyományok

Az ünnepi készülődés jegyében elhoztuk a karácsonyi cikksorozatunkat, amiben a hagyományokról, ételekről, készülődésről is lesz szó. Cikksorozatunkban lerántjuk a leplet a töltött káposztáról, kirántjuk a halat és hűvösre tesszük a kocsonyát. 

Már nem kell sokat várni, hiszen hamarosan itt van sokunk kedvenc ünnepe a karácsony. Ilyenkor összegyűlik a család, megajándékozzuk egymást, együtt eszünk finom falatokat, vagy együtt filmezünk és kakaót iszunk. A karácsonyi hagyományok minden családban lehetnek különbözőek, de van egy-két olyan szokás, ami már régóta mindenhol ugyan az.

A karácsonyi hagyományok része az adventi időszak

adventi koszorú

Régi hagyományaink

Nem is gondolnánk talán, de rengeteg olyan még ma is szeretett szokás van, amiket a régi korokból őriztünk meg. Bár vannak olyan hagyományok, amik kezdenek már kikopni, de szép számmal találunk olyanokat is, amiket a mai napig őrizgetünk és megtartunk. Természetesen ezek mellett jelennek meg új szokások, amiket mi magunk alakítunk, vagy átveszünk más országok szokásaiból.

Az advent

Karácsony előtti 4 hét minden vasárnapján gyertyát gyújtunk. Ez biztosan sokaknak ismerős lehet. De vajon ez a hagyomány honnan ered? Miért csináljuk?

Az adventtal kezdődik meg a karácsonyi ünnepkör. A keresztény hívő emberek ebben az időszakban várják Jézus eljövetelét. Készülnek rá testileg és lelkileg is (böjtölés, ima)
Az adventi vasárnapok elnevezése, mint bronz, ezüst, arany vasárnap, a szocializmus idején terjedt el. Ebben az időben próbálták kiszorítani a vallást az emberek életéből, így a karácsonyt is Fenyőünnepként nevezték. 
Az adventi koszorú készítése újkeletű dolognak számít, ilyet csak a 19.20. században készítettek először. A gyertyák színe is jelentéssel bírt, de ma már rengeteg féle gyertyával készülnek és készíthetjük a koszorút.
Ha szeretnél többet megtudni az adventről ez a cikk érdekelhet.

A karácsony ünnepe

karácsony az egyik legősibb ünnepünk. Kialakulása már Jézus előttre is vezethető, hiszen hasonló szellemben már korábban is volt ünnepség. Ez a pogány eredetű Szatrunália ünnepe, ami egészen az ókori rómáig nyúlik vissza. Az őszi vetés befejezésével tartottak nagy ünnepléseket, amikoris versenyeket, felvonulásokat tartottak, megajándékozták egymást az emberek és feldíszítették a házakat.
Krisztus születésének ünneplése csak a későbbi időkben terjedt el, majd szépen lassan összefonták a pogány napforduló ünnepével. 
Az ünnep legfontosabb jelképe a karácsonyfa, aminek eredete a 16.századra vezethető vissza. Úgy tartották, hogy a fa elűzi a rossz szellemeket és szerencsét hoz. Nálunk Magyarországon a karácsonyfa állítása és díszítése a 19. században terjedt csak el.

Karácsonyi fogások régen

A hagyomány szerint 24-én Szenteste, késő délután összegyűlt a család és közösen vacsoráztak meg. Ilyenkor még tartott a böjti időszak, így hús és tejtermékek nélküli ételeket fogyasztottak. Szokás volt böjti bablevest, halászlét, savanyú káposztát, rántott és sült halat fogyasztani, mivel ezek szokásos böjti ételek voltak. Édességként mákos vagy diós bejglit fogyasztottak. Így ezek az ételek megmaradtak a tradicionális ünnepi fogásoknak. Későbbiekben megjelentek a pulyka és egyéb húsfélék az ünnepi asztalon,illetve a különféle mézes, diós, almás sütemények is, amiket ma is szívesen készítünk és fogyasztunk az ünnepi asztalnál.

Karácsonyi hagyományok új köntösben

Több olyan hagyomány is van ma már, amiket nemrég vettünk át, vagy mi magunk alakítottuk ki.
Az adventi visszaszámlálós naptárak az eddigi szokásokhoz képest viszonylag újnak számítanak. Az első ilyen adventi naptárat az 1900-as években alkották meg. 
A karácsonyi dekorok és izzók ma már sokkal elegánsabbá és díszesebbé teszik a fát és a házakat. Rengeteg dísz és dekoráció közül választhatunk, de érdemes arra odafigyelni, hogy inkább egyszer vásároljuk meg a tartósabbat és használjuk azt évekig, ezzel is csökkentve a hulladékot. 
Ahogy más ünnephez, vagy szokáshoz úgy a karácsonyhoz is köthető átvett hagyomány nyugatról. Sokan a 24-ei ajándékozás helyett az amerikai 25-e reggeli ajándékbontást tartják meg. Van akinél a karácsonyfa már december elején áll, így lehetőségük van több időt gyönyörködni benne. 
Az ünnepi asztal is minden családnál lehet más és más. Van ahol az egyszerűbb ételeket készítik el, van ahol több fogásos lakoma készül. És már az is bevett szokás valahol, hogy étteremre bízzák a sütés-főzést.

És nálatok hogy zajlik az ünnepi készülődés? Írd meg nekünk, küldd el üzenetben, vagy küldj egy fotót nekünk.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.