Karneváli gasztronómia – Ókori római étkezés

Ókori Római gasztronómia

Étkezés a kezdetben

Kezdetben az étkezés meglehetősen egyszerű volt az Ókori Római Birodalom területén. 
Alap táplálék volt a kása, amely a puliszkához volt leginkább hasonló. Húst ritkán ettek, a kenyér viszont mindennapi ételnek számított, ami mellé sajtot és hagymát ettek. Meleg ételt maximum naponta egyszer, leginkább zöldségeket fogyasztottak. Nagy változatosság nem volt megfigyelhető az étrendjükben, ám a hódítások idején a térhódítással az étkezési szokások is megváltoztak, kibővültek. Egyre több és változatosabb ételeket fogyasztottak.

Étkezés a hódítások után

A térhódítások után rengeteg dologban megváltozott a rómaiak étkezési szokásai. Rengeteg új ételt, szokást, hagyományt vezettek be a mindennapi életükbe.
Az étkezések általában otthon , de előfordult, hogy vendégségben, fogadóban, lepénysütőnél történtek. Az iskolába készülő gyerekek utcai süteményárusnál vásárolták meg a finomságukat, amik rendszerint már korán nyitottak. 
3 főétkezést különítettek el, amik közül a napi főétkezés volt, amit még a szegényebb emberek is tiszteletben tartottak. Szokássá vált tehát a napi háromszori étkezés, azaz a reggeli, ebéd és vacsora.

Reggelire leginkább borba mártogatott kenyeret, gyümölcsöket, mézet és sajtot fogyasztottak. Reggeli italnak tejet vagy bort fogyasztottak. A kávét és a teát nem ismerték.

Második étkezésként (ebéd) meleg ételt fogyasztottak. Általában húsokat, vagy főzeléket készítettek, köretnek pedig zöldséget fogyasztottak, mivel a rizst, krumplit és a kukoricát szintén nem ismerték.

A vacsora volt a főétkezés, ami két részből állt. Az első egy szűk vacsorát jelentett, a második egy hatalmas zenés lakoma volt. Egy ilyen étkezés a módosabb családoknál 3 óráig is eltarthatott plusz egy résszel. Az étkezés első részében inkább étvágygerjesztőket fogyasztottak, a második részében két vagy akár 3 húsos fogást is feltálaltak. A harmadik részben kaptak szerepet a desszertek, a sütemények és az édességek. Ez egy teljes menüsornak számított a Kr. e I. századtól a rómaiaknál.
Ahogy manapság, régen is előfordult, hogy valakinek nem volt kedve főzni. Ilyenkor a városban található tabernae-k -ban lehetett ételt vásárolni.

Az egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozásról is voltak elképzeléseik. Azokat az ételeket tartották egészségesnek, amelyek nem túl édesek, nincs bennük túl sok méz, ez ugyanis nem tesz jót az emésztésnek. Tisztában voltak vele, hogy az étkezést nem szabad túlzásba vinni, mert az veszélyes lehet, különösen a gyermekekre, akik ettől elálmosodnak és így eltunyulnak. Ennek következtében fizikai és szellemi fejlődésük visszamaradottabb lesz.

Cikksorozatunk következő részében egy korabeli napi menüsort is összeállítunk, illetve a lakomákról is szót ejtünk.
Ha te is lakomáznál egy jót, nálunk megteheted!

Forrás, és további érdekesség: ITT

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.