Egy átlagos leves mennyiség 250-400 milliliter között van. Újházy tyúkhúslevesből többet szokás kínálni. Nagyjából 500 millilitert. A krémlevesekből 200-250 milliliter a “tálalási mennyiség”. A levesnek alapvetően étvágyfokozó szerepe van, emellett növeli az étkezés élvezeti értékét is.
Ezek természetesen függnek a leves elkészítési módjától, az ételben szereplő húsok, zöldségek, esetleg gyümölcsök mennyiségétől, összességében az íztől.
Az elfogyasztott leves fedezi a szervezet szükséges folyadékmennyiségének bizonyos részét, sőt felmérések is igazolják, hogy a levest fogyasztók kevesebb kalóriát visznek be a szervezetükbe. A nyersanyagokból kioldódott tápanyagok pedig könnyen felszívódnak, így az egészségünket is könnyedén támogathatjuk.
A levest a főétkezés előtt célszerű elfogyasztani, hiszen fokozza a gyomornedvképződést, így készít elő további ételek befogadására. A zöldségekkel, gyümölcsökkel teli levesek nagyon értékesek a szervezet számára, minél több zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz, annál magasabb lesz a rost-, vitamin- (B, E, béta-karotin) és ásványianyag-tartalma (K, Mg) – közölte az Országos Egészségfejlesztési Intézet.
Szombathelyen az Omlett étteremben rendelhető levesek itt találhatók.