Karácsonyra hangolódunk 2.rész – Miért karácsonyi étel a halászlé?

Szorgos háziasszonyok már javában állítgatják össze az ünnepi menüt, megkezdték a legjobb alapanyagok beszerzését és talán már egy-egy receptet ki is próbáltak. Ilyenkor a szokásos ünnepi menü tarol a legtöbb háztartásban úgy mint a töltött káposzta, a kocsonya, a halászlé, a rántott hal és a bejgli. De vajon miért karácsonyi étel a halászlé?

Halászlé bográcsban

Vajon miért karácsonyi étel a halászlé? Fotó: mindmegette.hu

  

Miért karácsonyi étel a halászlé?

Cikksorozatunk előző részében már tettünk pár említést arra, hogy hogy alakult ki a hagyományos ünnepi menü, amit ilyenkor előszeretettel fogyasztunk. Ebben a cikkben sokak kedvenc ételét a halászlevet fogjuk kifilézni.

Miért pont a hal?

A karácsony előtti készülődéshez hozzá tartozik a böjtölés is a keresztény hívők számára. Régen ilyenkor tésztaféléket, gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztottak. A 60-as években aztán a szigorú böjtöt végül enyhítették és a szentestei vacsoránál már más jellegű ételek is megjelentek. Ilyen volt például a halászlé, vagy a rántott hal is. A halászlé tehát a böjtös ételek egyike, ám azok is előszeretettel fogyasztják, akik a böjti szokásokat nem tartják, hiszen már hagyománnyá vált az ünnepi asztalon.

A hal megjelenése a keresztények böjti menüjében szimbolikus jelentőséggel is bír, ugyanis amikor Jézus az emberek halászaivá tette az apostolokat, a hal a megkeresztelt ember szimbólumává vált.

A hal evése a néphagyományban is nagy jelentőséggel bír. Úgy tartották, hogy a gyors mozgású hal az asztalnál ülőket is hasonló haladásra serkenti az új évben, illetve a hal pikkelye gazdagságot és bőséget jelent a következő évre. Ilyen jelentéssel bír a bab, a lencse és a mák is az ünnepi asztalon.

A halászlé eredete

 Az első utalások a halászlére az 1800-as évekre tehető. Az első halászlét nem meglepő módon halászok készítették, akkor még “Halaszly” néven ismerhették. A halrészek fűszerezéséhez török borsot használtak, a halat pedig borsos lében főzték meg. Másik vidéken a halászlé elnevezése halacli néven volt ismert, amit paprikával fűszereztek. A balatoni halászlevet egyre többen kezdték el dicsérni, amit több halból készítettek, mint például pontyból, csukából. A halszeleteket aztán megsózták, megpaprikázták és hagymával, illetve babérlevéllel főztek meg. Ezután aztán egyre elterjedtebbé vált a halászlé, amit különböző halakból készítettek el, más-más recept alapján, de az alapok mindenhol ugyan azok voltak.

A halászlé elnevezés tehát azoknak a halászoknak köszönhető, akik konyhai eszközök hiányában a tó, vagy folyó partján, messze az otthonuktól elkészítették ezt a ma is igen népszerű fogást.

 

Ha karácsonykor a halászlé mellett döntesz itt találsz egy receptet. Ha nem bajlódnál a sütéssel-főzéssel, éttermünkben teljes karácsonyi menüsort rendelhetsz.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.