Milyen a tökéletes hús a gulyáshoz?

Kezdetben kizárólag marhából készült a gulyás, manapság azonban más állat húsából is készítik. Nézz meg melyik a legjobb alapanyag!

 

Sokan úgy tartják, a legjobb gulyás alapanyaga a marhahús. Manapság azonban sertésből, juhból és szárnyasból is készítik. Sőt van, aki kacsaszívből vagy pulykanyakból főzi ezt az igencsak népszerű magyar ételt. Egyes szakértők szerint az mindegy, milyen állat húsát használjuk, csak lehetőleg többféle hús legyen benne, az állat több részét is használjuk fel a főzéskor.

 

A hús kiválasztásakor lehetőleg arra is figyeljünk, hogy ne fiatal állatét használjuk. Ebből adódóan a bárány és a borjú nem túl jó választás. Igaz, gyorsan elkészülnek, az íz szempontjából azonban nem biztos, hogy ez lesz az igazi.

Gulyás
A gulyásoknak számos változata létezik. Nálunk, az Omlett étteremben, Szombathelyen a Kámoni betyárgulyás szerepel az étlapon.

 

Az alap majdnem mindegyiknél megegyezik, egy-egy tájegységre vonatkozó jellegzetesség azonban megtalálható bennük.
A bográcsgulyás a hagyományos verzió. Az Alföldi egy igencsak gazdag változat, míg a Szegedibe a csipetke kerül pluszként. A babgulyásban a bab, ami pluszt ad, a Kolozsváriba pedig édeskáposzta kerül. Ami egyezik, az a jó minőségű hús. A megfelelő gulyás elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy jól válasszuk meg a húst.

 

Mielőtt nekilátnánk tehát elkészíteni, kérjünk bátran tanácsot szakértőtől. Szombathelyen nézzen körbe a Kámoni Húsbolt kínálatában!  

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.