Ezért ne mondj le az evésről, ha fogyni szeretnél

Drasztikus diéták, koplalás, korgó gyomor, kevesebb adagok, kihagyott étkezések. Bármi is a cél, nem biztos, hogy le kell mondanunk a finom falatokról.

Ilyenkor már sokan próbálnak valamit tenni azért, hogy a számukra tetsző alakot hozzák ki magukból a nyárra. Nem meglepő, hogy sokan feladják, vagy csak halogatják a dolgokat. Ne mondj le az evésről, a finom falatokról, ha fogyni szeretnél, hiszen attól többet árthatsz magadnak.

Ne mondj le az evésről csak azért, hogy kevesebb kalóriát tudj bevinni


Miért szeretünk enni?

Az evésnek rengeteg szerepe van, azon túl, hogy tápanyagot juttatunk a szervezetünkbe. Összehozza a családot, a barátokat egy vasárnapi ebédnél, vagy reggelinél. Rendezvények, események mozgatórugója, hiszen a legjobb beszélgetések is a finom falatoktól indulnak. Egy-egy finom fogás jól megérdemelt jutalom is lehet egy hosszú nap végén. 
De vajon miért van az, hogy akkor is eszünk, ha nem vagyunk éhesek? Miért eszünk még egy falatot, ha már tele vagyunk? 
Az evéshez rengeteg érzést és háttérinformációt társítunk. A szomorúságunkat néha evésbe folytjuk, eszünk, ha ünneplünk valamit, vagy egyszerűen csak kíváncsiak vagyunk az új ízekre és szeretnénk azokat megkóstolni. Az étkezés során az agyunk endorfint szabadít fel, így fordulhat elő, hogy nehezen mondunk nemet a finom falatokra és olykor nem könnyű mértéket tartani.

Az étkezés összehozza a családot, barátokat

 

Ne mondj le az evésről és a finom falatokról 

Az ész nélküli diétának semmi értelme nincs. Ha megvonod a szervezetedtől a fontos tápanyagokat többet árthatsz azzal magadnak, mintha folytatnád az eddigi étrendedet. Ha nem tudod hogy fogj hozzá, először is gondold végig, hogy egészségesen étkezel egyáltalán? Reggelizel rendesen? Eszel elég gyümölcsöt és zöldséget egy nap? Változatos az étrended?

Nagyon sokszor elterjed ilyenkor az a rossz szokás, hogy kihagyják a reggelit, remélve, hogy ezzel jelentős súlyfeleslegtől szabadulnak meg. Sajnos a reggeli kihagyásának több negatív hatása van, így ezt mindenképpen felejtsük el. 
Ha egyszer-egyszer elfogyasztasz egy szelet süteményt, vagy egy kis csokit, vagy ebédre megeszel egy rántott sajtot hasáb krumplival, azzal még nem dől össze a világ. Persze ha komoly elhatározást teszel és teljes diétába kezdesz, akkor mindenképpen a megadott ételeket fogyaszd, hiszen a mellé evéssel nem lesz meg a kívánt eredmény.

Ha eldöntötted, hogy belevágsz, mindenképpen kis lépésekkel kezdj bele a dolgokba, hogy a napi rutinoddá váljon például a reggelizés, a megfelelő napi zöldség és gyümölcsfogyasztás, vagy a napi testmozgás.

Ha tehát belevágunk a fogyókúrába, vagy az egészséges étkezésbe, ne felejtsük el, hogy attól még – ésszerű keretek között- nem kell lemondanunk a finom falatokról és a jóizű étkezésekről.

 

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.