Savaria Karnevál – Ókori Római gasztronómai- 2.rész

Végre itt a Savaria Történelmi Karnevál, aminek apropóján utánajártunk mi is egy kicsit az ókori Róma gasztronómiájának. Cikksorozatunkban lesz szó étkezésről, étkezési szokásokról, alapanyagokról, konyhaművészetről és rengeteg érdekességről a római nép életéből.

Ókori római gasztronómia- edény a tároláshoz

Ókori római gasztronómia- Az ételek tárolása ehhez hasonló edényekben történt

 

Cikksorozatunk első részében már volt szó az étkezési szokásokról és az egészséges táplálkozásról. Ebben a részben a nagy római lakomákról és az ételek tárolásáról esik szó. Cikkünk végén pedig egy korabeli menüsor is található.

Ókori Római gasztronómia

A nagy lakomák

A lakomák nagy szerepet játszottak a római emberek életében. Bár nem engedhette meg magának mindenki, hogy lakomákat tartson, hiszen voltak akiknek a napi betevőre is alig futotta. 
A lakomázást akkoriban egyfajta versenyként élték meg a házigazdák. A cél az volt, hogy minden vendég elégedett legyen, a házigazda nevét és a lakomáját senki ne felejtse el, az övé legyen a legszínvonalasabb a környéken. Ez egyfajta státusz szimbólumot jelentett a vendégvárónak. 
A lakomákon több fogást szolgálnak fel, kezdetben étvágygerjesztőket, úgymond előételeket hoztak ki a vendégeknek. Ezeket több fogás, majd desszert követte, különféle díszes tálakon. 
A lakomákon a vendégek lényegében bármit tehettek annak érdekében, hogy jól érezzék magukat, ám a szórakozásról a vendégváró is gondoskodott. Voltak versek, ajándékok, komédiásokés még tánc is. A lakomák általában részegséggel és fürdőzéssel zárultak.

 

A főzés, tárolás sajátosságai

Mivel a városok lakása elég szűkös volt, így a nagy mennyiségű ételek tárolása nem volt megoldott. Általában vagy naponta friss árut vásároltak, vagy hosszabb ideig sütöttek főztek, a tartósítás érdekében. Ebből következtethető, hogy gyakran a főtt húsokat vagy kolbászokat a cauponából (kifőzdéből) vitték haza.
Akik mégis tárolásra kényszerűltek, nem voltak könnyű helyzetben, hiszen a modern kor hűtési technikái nem álltak rendelkezésre, ám már korábban felismerték a mézzel, borral és a sóval történő konzerválást. Az edényekben tárolt ételeket, hogy ne érintkezzen levegővel, légmentesen zárták le gipsszel, kátránnyal vagy sárral, illetve lekötötték bőrrel vagy hártyával.

 

Így nézne ki egy napi menüsor, ha most ókori rómaiak lennénk:


ientaculum Reggeli: Borba mártott kenyér, sajttal és gyümölccsel, mézes kecsketej
prandium Ebéd: Hal, zöldséggel, must
coena Vacsora
előétel- olajbogyó, sós halak pikáns mártással
főétel: Forró főtt liba hidegmártással, töltött vaddisznócomb, hústekercsek, borok
desszert: szárított gyümölcsök, befőtt

Ha te is lakomáznál egy jót, nálunk megteheted!

Forrás, és további érdekesség: ITT

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.