Próbáld ki! – Amerikai fánk recept – az igazi donut

Amerikai fánk recept – az igazi donut

Amerikai fánk

Ha még nem próbáltad az igazi amerikai fánkot, idén ezt mindenképpen tedd meg!
Tömör, rugalmas tésztája és a színes cukros dekoráció a tetején nem csak kicsiknek, de a nagyoknak is mosolyt csal az arcára!

Amerikai fánk recept – az igazi donut

HOZZÁVALÓK

Tésztához

  • 1 kg finomliszt
  • 6 dkg friss élesztő
  • 420 ml tej
  • 6 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 15 dkg margarin (olvasztott)
  • 6 ek cukor
  • 5 dl napraforgó olaj

A cukormázhoz

  • 40 dkg porcukor
  • 6 ek víz
  • 4 csepp ételfesték (a szín intenzitása szerint)

Rakd keverőtálba a tészta hozzávalóit, majd dagasztókarral 15 percig dagaszd.

A dagasztást kézzel is elvégezheted, így: Kevés langyos tejben keverd el a kevés cukrot, morzsold bele az élesztőt és futtasd fel. Add hozzá a lisztet. Szobahőmérsékletű tejhez add hozzá a tojássárgákat a cukrot és a csipet sót. Keverd el alaposan a liszthez adagolva. Add hozzá az olvasztott margarint. Dagaszd ki alaposan.

Egy tömör, de rugalmas tésztát kell kapnod, ami könnyedén elválik az edény falától. Hagyd kelni egy óráig (a duplájára kell dagadnia)

Nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra és lyukaszd ki 2 különböző méretű pogácsaszaggatóval. A lehulló darabokat dolgozd bele újra a tésztába.

Bő, de nem forró olajba tedd bele, ezután fedd le. 25-30 másodpercig süsd, vedd le a tetőt fordítsd meg és fedő nélkül süsd tovább ugyan ennyi ideig. Vedd ki az olajból és papírtörlőn csepegtesd le.

Cukormáz:

A cukormázat a fánk elkészítése után kezdd el! Adj a porcukorhoz annyi cizet, hogy egy mézsűrűségű állagot kapj. Oszd fel több felé a cukormázat, ha több színt és ízt szeretnél. Tehetsz bele különböző ételfestékeket, aromákat. Figyelj arra, hogy sűrű, nehezen folyó massza maradjon.

Teáskanállal kend rá a fánkokra a mázat. Ízlés szerint szórd meg csokiforgáccsal, dekorgyönggyel, cukordrazsékkal.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.