Rántott sajt – így készítsd el

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás részeként gyakran fogyasztunk sajtokat, amelyeket változatos módon felhasználhatunk a konyhában. Az európai étkezési kultúra kedvelt kiegészítője: ízletes, tápanyagban dús, nem terheli a szervezetet. Összességében könnyű ételnek mondható. Kiváló alapeleme lehet az ételeinknek. Fogyaszthatjuk salátákhoz hidegen, vagy önmagában melegen is. A legelterjedtebb felhasználási módja talán a rántott sajt.

 

Alapvetően a félkemény, félpuha, de mégis könnyen vágható sajtok azok, amiket rántott sajtnak ajánlanak. Egyesek szerint az elkészítés titka, hogy a sajtnak legyen tartóssága, ne essen szét olyan könnyen. Mások azt mondják, a rántott sajtot nem lehet elrontani, akár a medvesajt, vagy akár a camambert is remek összetevő lehet, csupán a jó panírozásra kell odafigyelnünk. Fontos, hogy duplán ismételjük a liszt-tojás-zsemlemorzsa műveletsort.

 

A camambert mi is ajánljuk. Íze, állaga, aromái kitűnő étellé teszik, akár rántva is. A trappista sajtot pedig savanykás, enyhén sós és félkemény állaga teszi kifejezetten alkalmassá sütésre, panírozásra. Valószínűleg ez utóbbi a legelterjedtebb sajtfajta, amit Magyarországon a konyhákban, az éttermekben felhasználunk. Nagy kedvenc ezek mellett még a füstölt sajt is, amely szintén jó tartással rendelkezik, a szájban elomlik, kissé kagylósan törik, de könnyen vágható. Füstölt ízjegyei pedig igazán különlegessé teszik akár rántva is. Bátran kérjük tehát az étteremben, általában kívánságunk szerint bármelyik sajttal elkészítik. És ne felejtsük el mellé a köretet és az áfonyamártást sem!

 

Szombathelyen, az Omlett étteremben kérhető rántott sajtokról itt olvashatsz.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.