Szabadulj meg a zsírtól, de okosan

A sütés-főzés után, a már nem használt olaj, vagy zsír nem megfelelő elhelyezése károsíthatja a környezetünket. A használt sütőzsiradék kezelését nem csak a tiszta háztartás miatt fontos tudnunk, hanem a Földünk megóvásáért is.

 

Mi is az a használt sütőzsiradék?

A használt sütőzsiradék a sütőolaj és a zsír már nem hasznosítható, fogyasztásra alkalmatlan része. Mivel veszélyes hulladéknak minősül, ezért csak az erre megfelelő helyen leadva lehet kidobni.


Mit NE tegyél a használt sütőzsiradékkal?

Semmiképpen ne öntsd a lefolyóba, vagy a Wc-be. Az olaj a lefolyó falán megtelepszik, nem képes a vízzel együtt haladni, így nagyon komoly dugulást is okozhat, ami nagy kellemetlenségeket tud okozni. Ha mégsem okoz dugulást, valószínűleg eljutott a termék a szennyvíztisztítóba, ott még nagyobb kárt képes okozni. Mivel megragad a víz felszínén, nem engedi át az oxigént, ezzel gátolja a hasznos lebomlást.
Ne öntsd a földre, talajra! Az olaj a földbe jutva elzárja a víz útját rontja a légáteresztő képességét, így hatalmas károkat képes okozni.
Ne öntsd az élővizeinkbe! Talán ezt nem kell mondanunk, de a használt olajat semmiképpen se öntsd bele a közeli patakba, tóba ugyanis, a használt sütőzsiradék gátolja az oxigénfelvételt.
Ne használd többször! Nem csak magadnak teszel ezzel rosszat, de a környezetednek is, ugyanis a túlhevített, égett étolaj rákkeltő anyagokat tartalmazhat.

Mi a teendő vele?

A használt sütőzsiradékot palackba gyűjtve több helyen is le lehet adni. Nem szükséges előtte leszűrni, hiszen az újrafeldolgozás során ezt szakszerűen megteszik. Fontos, hogy jól zárható műanyag palackba, vagy üvegbe öntsük és úgy szállítsuk a megfelelő helyre. Az üveg, vagy palack legyen tiszta, ne legyen olajos. Tájékozódjuk, mi a lakóhelyünkhöz legközelebb eső gyűjtőpont, ahol átveszik a hulladékot.


Mi történik, miután leadtam a használt sütőzsiradékot?

A használt sütőzsiradékot újrahasznosítják. A megfelelő eljárás során az olajból bioüzemanyagot készítenek, így maradhat körforgásban az anyag.

A használt sütőzsiradékot már leadhatod nálunk is, de ha éppen nem járnál erre, csak rendelnél tőlünk, elszállítjuk biztonságosan azt.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.