Tálalási etikett – Így kerül az asztalra az étel

Akik rendszeresen járnak különböző éttermekbe már biztosan ismerik a tálalási etikett minden csínját-bínját. Több típust különböztethetünk meg tálalás terén, amiket most Neked is bemutatunk.

Felszolgálási rendszerek fajtái

 

Tálalási etikett

Több felszolgálási rendszer fajtát különböztetünk. A legszínvonalasabb felszolgálási mód az angol.  Ebben az esetben a tálalást a pincér végzi el. Az ételeket fedővel takarva viszik a vendég elé, amit külön koreográfia kísér. Az ételt balról bemutatják a vendégnek, amit ha elfogad, a személyzet egy szerviz asztalon egy meleg tányérra teszi az étel felét. Ezt aztán jobb oldalról tálalják a vendégnek.

Az ital szervírozására is külön forgatókönyv van az angol tálalási etikett alapján. A vendég bal oldalán veszik fel a rendelést, majd a bal oldalán mutatják meg a címkéjét az italnak. A szerviz asztalnál a felszolgáló kinyitja az italt és a dugót a vendéghez viszi. A pincér egy pohárba tölt egy keveset az italból, amit dugóbornak hívnak. Erre azért van szükség, hogyha az italban maradt volna a dugónak egy darabja, az első töltésnél ne a vendéghez kerüljön. Ezután a pincér jobb oldalról tölt egy keveset a vendég poharába.

A francia tálalás ennél már jóval egyszerűbb. Az előre összeállított tálakat bemutatják a vendégnek balról, majd középre tálalják. Ebből aztán a vendég saját maga szed.

Az orosz tálalás is nagyon hasonló a francia etiketthez. Itt annyi a különbség, hogy a tálakat letakarva szolgálják fel. Ezeket a tálalási módokat általában esküvőkön, nagyobb rendezvényeken alkalmazzák előszeretettel.

Amelyik tálalással már biztosan találkoztál, az a svájci forma. Nagyobb tányérokra szervírozzák az ételt, amin a teljes adag rajta van. A tányérakat általában lefedik, bár ez nem mindenhol szokás. Majd pedig jobb oldalról tálalják a vendég számára.

A tálalás a helyszíntől és az ételektől is függhet, ám az alapvető etikettet minden étteremben megtalálhatod.

 

Ennél valami finomat? Hiányzik az éttermi hangulat? Várunk Téged is éttermünkben

A nyitvatartásunk igazodik az aktuális kormányrendelethez! Ha hozzánk látogatsz, tájékozódj ezekről!

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.