Tavaszi fáradtság? – Néhány tipp ellene!

Fáradtság, fejfájás, kimerültség, szédülés. Te is ezekkel küzdesz most? Ez bizony a tavaszi fáradtság. Ha szeretnél újra lendületesen nekivágni a mindennapoknak, olvasd el cikkünket, van pár tippünk a tavaszi fáradtság ellen.

Végre itt a jó idő, korábban kel fel a nap és később is nyugszik le. Sokkal több időt tölthetünk a természetben, sétálhatunk, sportolhatunk. Ám sajnos sokakat megvisel ez a hirtelen jött jó idő. Ha a tavasz beköszöntével, úgy érzed ingerlékenyebb vagy, fáradtabb, szédülsz és fáj a fejed is, akkor ez bizony a tavaszi fáradtság.
Nem kell aggódni, hiszen ez a szervezet természetes reakciója az idő változására. Mindenkinek teljesen más ez az átállás. Van aki könnyedén átlendül a téli időszámításból a tavasziba, és van akinek hosszadalmas és fárasztó folyamat ez az egész. Ha szeretnéd elkerülni a hosszan tartó fáradtságot, érdemes felkészülni rá.

Tegyél a tavaszi fáradtság ellen

Táplálkozás

A tél beköszöntével a szervezetünk teljesen más ételeket kíván, így vissza kell állnunk a tavaszi étrendhez.

Télen a szervezetünk sokkal inkább kívánja a zsírosabb, nehezebb ételeket. Ilyenkor többet is étkezünk, több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint a melegebb hónapokon. Érdemes lecserélni az eddigi téli étrendünket, hogy ezzel is megkönnyítsük az átállást. 
Ezeket a javaslatokat fogadd meg:

• Étkezz naponta többször, kisebb mennyiségben, ezzel a napi energiaellátásod egyenletes lesz.

• Fogyassz több zöldséget és gyümölcsöt, tejet és tejterméket. Ezeket télen sokkal kevesebbszer fogyasztjuk, így mindenképpen pótolni kell a fontos ásványi anyagokat, sókat és vitaminokat.

• Igyál többet! Naponta -legalább- 2 liter folyadék bevitele az ajánlott a felnőtt emberek számára. Most, hogy a nap is előbújik már, egyre könnyebben száradhatunk ki. Fontos, hogy a folyadék, amit beviszünk a szervezetünkbe víz, zöldség- vagy gyümölcs lé legyen. A cukros és szénsavas italokat mellőzzük, amennyire lehet.

• Fordíts időt a nap legfontosabb étkezésére, a reggelire. A megfelelő reggeli elfogyasztása nagyban befolyásolja az egész napos hangulatunkat, teljesítményünket.


Ha érdekel milyen ételeket érdemes ilyenkor fogyasztani, olvasd el korábbi cikkünket.

Készüljünk fel lélekben is

A táplálkozás mellett érdemes a lelkünket is felkészíteni a tavaszra:

• Tölts több időt a szabadban! Sportolj, vagy tölts több időt a családtagokkal, barátokkal!

• Legyél pozitívabb. A jó idő és a napsütés nagyban hozzájárul ehhez.

• Próbálj ki valami újat! A tavasz remek lehetőség arra, hogy valami új dolgot kipróbálj. Legyen az egy új hobbi, egy új étel, egyszóval bármi.

• Pihenj! Fontos, hogy ne hajtsd túl magad, mindig találj időt a pihenésre és a kikapcsolódásra!

Fontos, hogy ilyenkor különösen figyeljünk a vitaminok bevitelére, hiszen ez az idő nagyon kedvez a vírusoknak és a baktériumoknak. Mossunk kezet rendszeresen, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.