Tények és tévhitek a tojásról 1.rész

A tojásfogyasztásról rengeteg hír terjed az interneten azzal kapcsolatban, hogy mennyi a megengedett napi bevitel, milyen hatással van a szervezetre, és hogy mi a helyzet a héjával, megehetjük-e vagy sem? Mielőtt teljesen kiiktatnánk a tojást az étkezéseinkből érdemes kutakodni egy kicsit a témában.
Mi most összegyűjtöttük a legfontosabb információkat. A cikksorozatunkból kiderül minden, ami fontos lehet a tojásfogyasztással kapcsolatban. 

Miért is vet fel kérdéseket önmagában a tojásfogyasztás hatása a szervezetre?

Mivel a tojás koleszterint tartalmaz, sokan úgy vélik, hogy a fogyasztása a szívbetegségek kialakulásának kockázatát növelik. Vannak ezért olyanok is, akik teljesen eltörlik az étkezéseikből a tojást. Ám ennek is megvannak a veszélyei.


Akkor most szabad enni, vagy sem?

Kutatások bebizonyították, hogy a megfelelő tojásfogyasztás nagyon jó hatással lehet az egészségünkre.

A tojás ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, magas a fehérjetartalma, nem utolsó sorban pedig meglehetősen tápláló, ezért is ajánlott reggelire fogyasztani belőle, különösen gyerekeknek, időseknek és várandósoknak. 
Érdemes még tudni, hogy a tojásban rengeteg kolin található, ami a B vitaminok közé tartozó anyag. Ennek pedig fontos szerepe van a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentésében. Tanulmányok azt is bebizonyították, hogy a kevés kolin bevitel akár növelheti is az emlőrák kockázatát.

A tojássárgájában található karotinoidoknak köszönhetően az egyes rosszindulatú daganatok kockázatát is képes csökkenteni, illetve hatékonynak bizonyul az időskori makuladegeneráció és a szürke hályog megelőzésében is.

Elmondható tehát, hogy az évekig terjedő rémhír, miszerint a tojásfogyasztás szívproblémákhoz vezethet, nem teljesen úgy van, ahogyan azt megírták. Cikkünk következő részeiben a megfelelő mennyiségről is szót fogunk ejteni.

Ha tojással indítanád a napot akkor:  Katt ide

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.