Tények és tévhitek a tojásról 3.rész

Aprócska tojáshéj a tálban. Kivegyük? Maradhat benn? Megmossuk a tojást? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.

Ahogy ígértük, cikksorozatunk utolsó részében a tojás egyik fontos részéről írunk, a héjáról. A tojáshéj amellett, hogy fizikai védelmet nyújt a tojásnak, valójában sokkal többet rejt magában.

Sokan mondanak sokfélét, de vajon mi lehet az igazság a tojáshéjjal kapcsolatban?

Aki rendszeresen süt-főz, biztosan találkozott azzal a bosszantó esettel, amikor egy aprócska darab tojáshéj is belekerül a tálba. Vannak akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezeket a kis héj darabokat is kihalásszák, vannak viszont olyanok is, akik nem bajlódnak ezzel, nem számít az az aprócska héj a tálban.

Érdemes hosszú perceket eltölteni a nagyon apró héjdarabok kihalászásával, vagy maradhat benne a tálban?

Páran úgy hiszik, hogy a tojáshéj lenyelése akár vakbélgyulladáshoz is vezethet. A rémhírek eloszlatására, rengeteg kutatás született, miszerint a tojáshéj nem csak hogy fogyasztható, de ráadásul egészséges is.

A tojás héjában rengeteg kalcium van, ami a csontritkulás megakadályozásában hatalmas szerepet játszik. Továbbá hozzájárul a vérsejt termelésében, ami segít csökkenteni a magas vérnyomást és a koleszterint. (A koleszterinről már az előző részben is írtunk, LINK itt)

Így tehát ha sütni-főzni kezdünk és a tojásfelverés alkalmával egy aprócska héj kerül a tálba, nem kell tőle megijednünk. De mielőtt még tojáshéj fogyasztásra adnánk a fejünket, érdemes utána járni, hogy milyen módon szabad ezt megtenni!

Van még egy nagy vita, ami a tojás héját illeti. Megmossuk, vagy ne?

Vannak akik megmossák felhasználás előtt és vannak akik nem. Egy dolog mindenképpen fontos, ha a tojás megmosása mellett döntünk, a mosás után a tojást használjuk is fel! Abban az esetben, ha a tojást megmossuk és még napokig állni hagyjuk, – vagyis nem használjuk fel – a mosás során könnyen megsérülhet a természetes védőrétege a héjnak, ennek következtében a baktériumok könnyen átjuthatnak a tojás belső részébe.

Cikksorozatunkból kiderült tehát, hogy a megfelelő koleszterin bevitellel a napi 1 tojás csökkenti a szívbetegségek kockázatát, továbbá számos egészségmerörző hatása is van a tojásfogyasztásnak, ha tudjuk a mértéket. A tojásnak ugyanakkor a héját is felhasználhatjuk, – ha tudjuk annak a megfelelő módját – hiszen a tojáshéjban rengeteg a kálcium, aminek a fogyasztása a csontritkulás megakadályozásában nyújt segítséget.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.