Ön tudja, mikor kell kibontani a bort? Hány évesen a legjobb az íze? Mutatjuk

Milyen a jó évjáratú bor, mikor bontsam ki az összegyűjtött boraimat? Sok embert foglalkoztat a kérdés. Többen vannak úgy, szeretnének jókor finom bort inni, de nem tudják, hogyan válasszanak. Korábban írtunk már arról, hogy egyes ételtípusokhoz melyik bor illik, most kicsit az évjáratokat járjuk körbe.
A fehér borok esetében az 1-2 éves a jó választás. A tramini 2-3 évesen fogyasztva a legjobb. A több fajtából házasítással készülő borok, így a cuveé 2-3 évesen a legízletesebb. A chardonnay, az olaszrizling és a szürkebarát is hasonlóan 2-3 éves korukban ízletesek igazán.
A rosé frissen jó. Ha tehetjük, fiatal rosét válasszunk. Legfeljebb két éves korukig őrzik a gyümölcsösségüket.

Az életforma.hu oldalán olvasható, hogy a vörösboroknál kicsit nehezebb a meghatározás. A legtöbb vörösbor 8-10 év után lesz igazán ízletes. Vannak azonban olyan, novemberben megjelenő újborok, amelyeket nem célszerű eltenni. A fiatalon is jó vörösek a portuguiser, a kadarka és a kékfrankos.
A francia borokat kell tovább érlelni. A cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot, a pinot noir is legalább 3-4 évet kell, hogy pihenjen. A cuvée-k többsége 5-6 évesen válik igazán élvezhetővé.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.