Tel: 06 94 500 465
Bisztró nyitva tartás:
Hétfő: 06:00-16:00
Kedd-Szerda: 06:00-18:00
Szombat: 06:00-12:00
Vasárnap: zárva
Hamarosan itt vannak az ünnepek és ezzel együtt már biztosan sokan gondolkodnak, hogy mit tálaljanak a családnak. Megnéztük, mik azok a karácsonyi fogások amik legtöbbször kerülnek az ünnepi asztalra. Ha még nem tudod mi legyen a fogás karácsonykor, ez a cikk inspirációnak is tökéletes.
A hagyományos karácsonyi fogások
Sokan a hagyományok hívei, így nem meglepő, ha az ünnepi asztalra olyan fogásokat tálalnak, amiket már nagyszüleink is készítettek. Ezeknek a klasszikus ételeknek régre visszanyúló hagyománya van. E szerint 24-én Szenteste, késő délután összegyűlt a család és közösen vacsoráztak meg. Ilyenkor még tartott a böjti időszak, így hús és tejtermékek nélküli ételeket fogyasztottak. Szokás volt böjti bablevest, halászlét, savanyú káposztát, rántott és sült halat fogyasztani, mivel ezek szokásos böjti ételek voltak.
A hal evése a néphagyományban is nagy jelentőséggel bír. Úgy tartották, hogy a gyors mozgású hal az asztalnál ülőket is hasonló haladásra serkenti az új évben, illetve a hal pikkelye gazdagságot és bőséget jelent a következő évre. Ilyen jelentéssel bír a bab, a lencse és a mák is az ünnepi asztalon, így desszertként mákos vagy diós bejglit fogyasztottak. Ezek az ételek megmaradtak a tradicionális ünnepi fogásoknak és a legnépszerűbbek az ünnepi asztalokon.
Hagyományok megfűszerezve
A hagyományos karácsonyi fogásokat érdemes egy kicsit megfűszerezni. Egyre több helyen készítenek karácsonyra olyan fogásokat is, ami a jól megszokott menü egy kicsit felturbózva. Így lett népszerű fogás is a Wellington sertésszűz, ami egy tésztabundában, gombás mártással töltött húskülönlegesség. Egyre többen készítenek pulykából különböző fogásokat naranccsal, gesztenyével, vagy gombával megfűszerezve, de a csirkés ételek is már egyre elterjedtebbek az ünnepi asztalon. Desszertnek a különböző mézes finomságok mellett a muffinok, kuglófok is nagyon népszerűek.
Igazán extra karácsonyi fogások
Nem csak hagyományos ételeket szeretnek ilyenkor készíteni az emberek. Sokan kipróbálnak valami újat ilyenkor és igazán extra fogásokat készítenek el a családnak, barátoknak. Előételnek akár garnélafalatkákat, sajttálat is készítenek, ami igazán praktikus egy könnyed fogásnak. Levesnek nagyon népszerűek a gyorsan és egyszerűen elkészíthető krémlevesek. Előszeretettel választják ma már a húsmentes ételeket is, így a tésztaételek, zöldséggel is egyre többször kerülnek fel az ünnepi fogások közé. Akár egy spenótos, sajtos canneloni, vagy grillezett gyümölcsök, zöldségek is remek választás az asztalra. Nagyon extra, és látványos desszert, ami egyre népszerűbb: a pohárkrém. Lehet szinte bármilyen ízesítéssel készíteni, így biztosan találunk olyan receptet, ami mindenkinek ízleni fog.