Egyre több családnál kerül az ünnepi asztalra kacsasült. De miért szeretjük ezt annyira?
Főleg azért, mert viszonylag egyszerű elkészíteni. És ízletes is. Nem kell hozzá túl nagy jártasság a konyhában. Csupán néhány dologra szükséges odafigyelni.
Először is arra, hogy minőségi pecsenyekacsát szerezzünk be. Vehetünk külön combot, és egészben is készíthetjük. Sok különbség nincs a sütésben.
A fűszerezést sem célszerű túlzásba vinni. Ha jól besózzuk – akár a sütés előtti nap – és egy kis vöröshagymával, rozmaringgal ízesítjük, már fél sikert értünk el. Persze mielőtt fűszereznénk, mossuk meg jól a kacsánkat. Ezután ízesítsük csak, és mielőtt tűzálló tálba tennénk, egy kevés olajat vagy kacsazsírt tegyünk alá. Ha a combokat tepsiben sütjük, egy kis vizet öntsünk alá, és alufóliával fedjük le a fűszerezett húsunkat.
A kacsát lassú tűzön süssük, nagyjából két órán át. Ezután vegyük le az edényünk tetejét vagy az alufóliát, és kicsit magasabb hőfokon süssük ropogósra a bőrét. Közben saját zsírjával locsolgassuk. Igazán omlós lesz.
Kedvet kaptál az elkészítéséhez? Ha segíthetünk a hús alapanyag beszerzésében, várunk Szombathelyen a Kámon-hús hentesüzletében: Maros u. 2.