Gulyásleves, de milyen húsból?

A gulyás elsődleges és legfontosabb alapanyaga a hús, ám nem mindegy, hogy a gulyásleves milyen húsból készül. Minden szakács más-más receptre esküszik, ha gulyásról van szó. Most eláruljuk, melyek azok a húsok, amelyeket érdemes kipróbálnod gulyásba.

Gulyás, na de mégis milyen húsból az igazi?

A gulyás legfontosabb alapanyaga

A legtöbb recept szerint a gulyás alapanyaga a marhahús. Viszont ma már másféle húsokat is használnak az elkészítéséhez, mint például sertés, szárnyas vagy akár juh. Van aki kacsaszívből, vagy pulykanyakból készíti el ezt a népszerű magyar fogást. Szakértők szerint lényegében mindegy, hogy milyen húst használunk, de érdemes többfélét és az állat többi részét is felhasználni.

Milyen húsból legyen a gulyásleves?

Bár szinte bármilyen húsból készíthetjük a gulyást, mégis érdemes néhány szabályt betartani a kiválasztásánál.

Figyeljünk arra, hogy a hús ne fiatal állaté legyen, hiszen íz szempontjából ez nagyon fontos. A bárány és a borjú hús tehát nem túl jó választás. Bár ezek a húsok gyorsan elkészülnek, ha igazán jó magyaros gulyást szeretnénk enni, ne ezeket a húsokat válasszuk!

Az igazi tradicionális gulyásleves marhahúsból készül. Marhalábszár vagy marhacomb is tökéletes választás és akár ízlés szerint velőscsontottal is főzhetjük a gulyáslevest.

Vannak receptek, amik sertéshúst ajánlanak. Készíthetjük sertéscombból, sertéslapockából, karajból, csülökből és oldalasból is akár. A sertéshúsból készült gulyás is nagyon ízletes és biztosan nem tudunk vele mellélőni.

Tehát az, hogy a gulyás milyen húsból legyen ízlés kérdése is, hiszen van, aki jobban szereti marhából, van aki pedig a disznóhúsra esküszik.

Mi kerül még a gulyásba?

A gulyás alapja majdnem minden tájegység receptjénél hasonló, azonban van egy-egy jellegzetesség, ami különlegessé teszi mindegyiket.

A bográcsgulyást tekinthetjük a hagyományos verziónak. Az Alföldi egy igencsak gazdag változat, míg a Szegedibe egy kis csipetke is kerül pluszként. A babgulyásban a bab, ami pluszt ad, a Kolozsváriba pedig édeskáposzta kerül.

Ami mindegyikben megegyezik, az a jó minőségű hús. Ahhoz, hogy finom gulyást készítsünk elengedhetetlen, hogy az alapanyagot jól megválasszuk.

Elkészítenéd? Itt egy recept hozzá! Ne feledd, az alapanyagot húsboltunkból is beszerezheted!

Kipróbálnád? Rendeld meg tőlünk! 

Étlap

Rendelési információk

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.